01/12 Skrik

Wie?

Skrik is een schilderij van de Noorse schilder Edvard Munch. Het is heel beroemd en wordt door bijna iedereen herkend. Een van de belangrijkste aantrekkingskrachten van dit schilderij is de tijdloze uitdrukking van angst die het bevat. Munch maakte verschillende versies van het beeld en stelde een serie van vier schilderijen samen, twee in verf en twee in pastel. Eigenlijk… vijf. Van deze afbeelding is namelijk ook een lithosteen gemaakt door Munch.

Laten we, om de afbeelding het beste uit te leggen, een paar zinnen uit Munch’ eigen dagboek halen:

“Ik liep langs de weg met twee vrienden – de zon ging onder – plotseling werd de lucht bloedrood – ik pauzeerde, voelde me uitgeput en leunde op het hek – er was bloed en tongen van vuur boven de blauwzwarte fjord en de stad – mijn vrienden liepen verder en ik stond daar te trillen van angst – en ik voelde een oneindige schreeuw door de natuur gaan”

Dit citaat in het bijzonder zorgt ervoor dat de meeste mensen menen dat het schilderij “Scream” zo wordt genoemd omdat de afgebeelde figuur schreeuwt. Volgens de schilder zelf was het echter de omgeving die schreeuwde, en aangezien het een autobiografisch schilderij is, is het eigenlijk Edvards eigen angst voor dat overweldigende geluid dat hem ertoe bracht de oren van de figuren te beschermen tegen de schreeuwende omgeving.

Waarom?

Als je het bovenstaande in het achterhoofd houdt, bevat deze foto een gelaagdheid van betekenis en wat je persoonlijke interpretatie van het schilderij ook is, het werkt en werkt al 150 jaar. Wat we zagen toen we naar dit schilderij keken, is de uitdrukking van angst van het personage zelf. Maar als we er nog wat meer over lezen, is het eigenlijk angst van buitenaf die ervoor zorgt dat de figuur zich bedekt. Shit. Dit kan alleen werken als het echt is. Dit werkt alleen als de handeling intens is en als degene die het doet ook een beetje bang is om het een ander aan te doen. Een eindresultaat kun je prima vastleggen, dat is wat we je op de foto laten zien. Maar het proces was gelaagd en we vonden een nieuw, onverwacht respect voor wat de maker bedoelde.

Het model:

@Anthisei

Een paar woorden van ons model:

“Ik werd gevraagd om een ​​eerlijke recensie te geven over mijn ervaring met het deelnemen aan deze fotoshoot met Vetitus. Ik kan eerlijk zeggen dat ik het aanbeveel om met dit leuke, kunstzinnige zooitje van een een groep te werken. Ik heb een heerlijke middag gehad. Een warm welkom, sadisme voorzien van due diligence en een professioneel productieteam. 5-sterren beoordeling! “

Een paar woorden van onze piercer:

“Er zit een zekere magie in iemand voor de eerste keer ontmoeten en ruige dingen met ze doen. Ik hou van de sereniteit van mensen niet genoeg kennen om door de angst gehinderd te worden, en ik hou van het blinde vertrouwen dat ze in de handen van een volslagen vreemde met goede referenties zullen leggen. Meestal als ik raar of intens naaldwerk doe, ben ik behoorlijk zelfverzekerd. Nu was ik dat niet. Ik probeerde de essentie van het werk te vatten, de angst in de lijnen van de naalden weer te geven, en ik kon gewoon niet zien hoe dat zou werken. Ik moet de 3 dimensies van naaldwerk voor mijn geestesoog zien voordat ik bereid ben het in te voeren.

Dus bewogen we samen. We hebben gepraat. We hielden naalden naast haar gezicht en praatten nog wat. En zij, ze nam het gewoon. Ik zou zijn weggelopen door te zeggen: “oi, bel me als je erachter bent”. Maar ze nam het gewoon. En toen ik de eerste naald erin stak, nam ze hem gewoon. Met elke naald die ik plaatste, verloor ik een deel van de emoties, gleed naar die stille plek in mij en vond sereniteit in haar pijn. Met elke naald werd er een nieuwe laag op haar gezicht aangebracht, en ze nam alles.”

Naar de inhoud springen